13 Mayıs 2015 Çarşamba

Tiyatro Türlerinden Komedya (Komedi)

komedi nedir,komedya nedir,komedinin özellikleri,komedyanın ilkeleri,kmedya ne zaman doğdu

KOMEDİ (KOMEDYA)

Tiyatro Türlerinden Komedi
Tiyatro Türlerinden Komedya
Hayatın gülünç yönlerini, güldürmek ve düşündürmek maksadıyla sahnede yansıtmak için yazılmış tiyatro eserlerine komedi denir. Komedi de trajedi gibi,  Dionysos (eski Yunan’da Bağbozomu Tanrısı) için yapılan dinî törenlerden çıkmıştığı düşünülmektedir. Eski Yunan edebiyatında Aristophanes ve Menandros, Latin edebiyatında Terentius ve Plautus, 17. yüzyıl Fransız edebiyatında Moliere önemli komedi yazarlarıdır. Türk edebiyatının ilk yerli tiyatro örneği olan Şinasi’nin “Şair Evlenmesi” adlı eserinin türü de komedidir.

Komedinin Özellikleri
a)Konular günlük hayattan ve yaşanan olaylardan seçilir.
b)Kişiler halktan ve üst sınıflardan her çeşit insan olabilir. Kişiliklere uygun her türlü söz ve söyleyişe yer verilir.
c)Kişilerin her çeşit davranışları (öldürme, yaralama vb) sahnede geçebilir.
ç)Perde sayısı değişebilir. (Başlangıçta beş perdeden oluşuyordu.)
d)Üç birlik kuralına uyulur.
e)Komik durumlar ortaya konur. Kaba şakalara ve sözlere yer verilebilir.

Komedi Çeşitleri

Karakter Komedisi: İnsanların gülünç taraflarını göstermeyi amaçlayan komedi türüdür. (Moliere’in “Cimri, Tartuffe”, Shakespeare’in “Hırçın Kız”)

Töre Komedisi: Toplumların gülünç, aksak taraflarını göstermeyi amaçlayan komedi türüdür. (Moliere’in “Gülünç Kibarlar, Bilgiç Kadınlar”, Şinasi’nin “Şair Evlenmesi”)

Entrika Komedisi: Amacı yalnız güldürmek olan, türlü düzen ve olayların sahnelenmesiyle seyircinin ilgisini çeken komedi türüdür. Entrika komedisine “VODVİL” de denmektedir. (Moliere’in “Scapin’in Dolapları”, Shakespeare’in “Yanlışlıklar Komedisi”)

Tiyatro terimleri için tıklayınız...
Tiyatro türleri için tıklayınız...

0 yorum:

Düzenleme Kod Blogcum Tasarım : BloggerMotion

Yukarı Çık Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...